Miyom Nedir? Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri Nedir?
Miyom Hakkında Merak Edilen Tüm Soruların Cevabı
2.) Miyom ve Kanser Arasında Bir Bağlantı Var mıdır ?
3.) Miyomlar Ne Sıklıkla Görülür ?
5.) Miyomlar Menopozda Küçülür mü ?
Miyom Nedir ?
Miyomlar rahimde ortaya çıkan ve rahim duvarını oluşturan bağ, kas dokularının istemsiz bir şekilde büyümesi ile oluşan iyi huylu ( çok nadiren kötü huylu olanlarına rastlanmaktadır ) tümörlerdir. Çapları 1 ile 12 cm arasında değişkenlik gösterebilen ve daha da büyüyebilen durumlar görülmüştür.
Günümüzde 35 – 40 yaş aralığındaki her 4 kadından bir tanesinde miyom görülmektedir. Ancak miyomdan kaynaklı belirtiler ortaya çıkmadığı durumlarda bayanlar bu miyomlardan haberdar olmamaktadır. Doktorlar miyomları pelvik muayene ya da ultrasonla teşhis edebilmektedirler.
Miyom ve Kanser Arasında Bir İlişki Var mıdır ?
Miyomlar rahim duvarında bağ ve kas dokusunun olağan dışı bir şekilde büyümesiyle ortaya çıkan ve çoğunlukla iyi huylu tümörlerdir. Halk dilinde tümör kelimesi denince akla hemen kanser gelmektedir. Fakat miyom konusunda genellikle tam aksi durum geçerlidir.
Tespit edilen tümörlerin kanserleşme ihtimali yalnızca binde/iki (2/1000) oranındadır.
Miyomlar Ne Sıklıkla Görülür ?
Bu iyi huylu tümörler kadın genital organlarının en sık rastlanan tümörleridir. 35 -40 yaşın üzerindeki her dört kadından birinde muayene veya ultrasonla miyom saptanır. Bu miyomlar tek olabileceği gibi çok sayıda hatta yirminin üzerinde de olabilir.
Miyomları Büyüten Etkenler Nelerdir ?
Miyomun oluşmasına ve büyümesine neden olan en büyük etken kadınlardaki kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen ve progesteron hormonudur.
Bunun dışında aileden gelme genetik faktörlerinde çok büyük etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Başlıca Sebepler :
- Aileden gelen kalıtsal genetik etkenler
- Kadınlık hormonları
- Erken yaşta adet görmeye başlamak
- Kısırlık
- Erken yaşta doğum kontrol hapına başlamak
- Fazla kilolu olmak
- Zenci tenli olanlarda beyaz tenli olanlara oranla 5 kat daha fazla görülmektedir.
Miyomlar Menopozda Küçülür mü ?
Eğer menopoz döneminde hormon ilaçları kullanılmıyorsa miyomlar küçülebilmektedir.
Miyomların Çeşitleri Nelerdir ?
Miyomlar rahim duvarındaki bulundukları yere ve tabakaya göre farklılaşmaktadır.
Tam olarak 3 ana gruba ayrılmaktadırlar :
#Submuköz miyomlar:
Rahimin iç tabakasında oluşan ve rahimin boşluğuna doğru büyüme gösteren bu miyomlar en az rastlanan fakat en çok kanamaya yol açan tiptir. Yol açtığı kanama adetin uzaması ve kanama miktarının artması şeklindedir.
#İntramural miyomlar:
En sık rastlanan tiptir. Bu miyomlar rahimin ortası yani kas tabakasında yerleşir. Bu tipde adet süresinin uzamasına ve kanamasının artmasına yol açar. Kanamadan dolayı hastada kansızlık oluşabilir, aynı zamanda karın ağrısı ve rahimde büyümeye ,dolgunluk hissine, mesaneye baskı ve sık idrara çıkma gibi şikayetlere yol açar.
#Subseröz miyomlar:
Rahimin dış tabakasından kaynaklanan ve dışa doğru büyüme gösteren miyomlardır. Kanama problemine yol açmazlar. Daha çok dolgunluk hissi, karın ağrısı, sık idrara çıkma ve kabızlık gibi şikayetlere yol açar.
Miyomların Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır ?
Rutin bir pelvik muayene sırasında miyomlara rastlanılabilir. Doktorunuz miyom varlığını düşündüren uterus şeklindeki usulsüzlükleri hissedebilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise doktorunuz sizden şunları isteyebilir :
a. ) Ultrason :
Eğer teyit edilmesi gerekiyorsa, doktorunuz bir ultrason isteyebilir. Tanıyı doğrulamak veya miyomları haritalamak ve ölçmek için rahim resmini çekmek için ses dalgalarını kullanır. Bir doktor veya teknisyen rahim görüntüleri almak için ultrason cihazını (transdüser) karın üzerinden (transabdominal) hareket ettirir veya vajinanızın içine yerleşir (transvaginal).
b. ) Laboratuvar Testleri :
Adet kanamalarınızın anormal olması halinde, doktorunuz muhtemel nedenleri araştırmak için başka testler isteyebilir.
Bunlar; kronik kan kaybı nedeniyle kanama olup olmadığınızı ve kanama bozukluklarını veya tiroid problemlerini ekarte etmek için diğer kan testleriniz varsa tam kan sayımı (CBC) içerebilir.
c. ) Diğer Görüntüleme Testleri :
Geleneksel ultrason yeterli bilgiye sahip değilse, doktorunuz aşağıdaki gibi diğer görüntüleme çalışmaları sipariş edebilir:
c.1. ) Manyetik rezonans görüntüleme (MR) :
Bu görüntüleme testi miyomların büyüklüğünü ve yerini gösterebilir, farklı tümör tiplerini belirleyebilir ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemeye yardımcı olabilir.
c.2. ) Histerosonografinin :
Bir salin infüzyon sonogramı olarak da adlandırılan histerosonografi uterus boşluğunu genişletmek için steril salin kullanır. Bu da submukozal miyomların ve endometriyum görüntülerinin alınmasını kolaylaştırır.
c.3. ) Histeroskopi :
Bunun için, doktorunuz serviksinizden uterusunuza histeroskop adı verilen küçük, aydınlatılmış bir teleskop yerleştirir. Doktor daha sonra uterus içine salin enjekte ederek uterus boşluğunu genişletir ve doktorunuz rahimin duvarlarını ve fallop tüplerinizin açıklıklarını inceleleyebilir.
Hangi Miyom Çeşidi Bende Var ?
Miyom türleri ve sayısı her hastada farklılık göstermektedir. Adet olarak kimisinde 1 tane miyom varken kimi hastalarımızda 20 taneye kadar miyom olduğu görülmektedir.
Miyomların çeşidine göre farklı tedavi yöntemleri uygulandığı için en doğru olan doktorun muayene etmesidir.